Gözde Uçuşma ve Işık Çakmaları
Neden Gözümüzün Önünde Uçuşan Cisimler Görürüz?
Gözümüz yuvarlıktır ve göz içersindeki boşluğu vitreus dediğimiz yumurta akı kıvamında bir yapı doldurmaktadır. Bu yapı çok ince liflerden oluşmuştur. Bu liflerin çok ince ve çok düzenli yerleşmiş olması bu yapıya su gibi şeffaflık sağlamaktadır. Böylece, gözlerimiz etrafı berrak görmektedir. Bazı durumlarda bu lifler arası düzen bozulur ve lifler kalınlaşıp görünür hale geçerler. Dolayısıyla, gözümüzün önünde siyah noktalar, uçuşan cisimler, sinekler ve saç telleri varmış gibi algılarız. Bunları daha çok beyaz ya da parlak bir zemine bakarken daha çok görürüz.
Uçuşan Cisimcikler Görmek Hastalık Belirtisi midir?
Göz önünde uçuşan sinekler retina yırtılması gibi önemli bir göz hastalığının belirtisi olabilir. Retina yırtılması erken dönemde teşhis edilirse lazer ile tedavi edilebilir. Tedavide geç kalındığında ise retina dekolmanı (ayrılması) dediğimiz tedavisi daha zor ve körlükle sonuçlanabilecek hastalığa yol açabilir. Dolayısıyla, gözümüzün önünde uçuşan cisimler görmeye başlarsak ve bunlarla beraber ışık çakmaları görüyorsak mutlaka hemen göz doktoruna muayene olmamız gerekmektedir.
Sadece Retina Yırtılmasında mı Görürüz, Başka Sebepleri Var mıdır? Belirli Hastalıklarda da Görülebilir mi?
Bazı kişiler gözlerinde bir hastalık olmaksızın bu cisimcikleri gözlerinin önünde gördüğünden şikayet ederler. Bu kişilerde vitreus dediğimiz tabakada ciddi olmayan yapısal değişiklikler vardır. Gözün yaşlanma süreci içersinde de bu tabakada değişiklikler olduğundan yaşımız ilerledikçe bu cisimcikleri sıklıkla görmeye başlarız. Bunun dışında, özellikle myoplar bu cisimcikleri görmekten sıklıkla şikayet ederler. Üveit gibi gözü tutan ve göz içersinde reaksiyon yapan hastalıklarda görülebilir. Ayrıca, şeker hastalığı gibi tüm vücudumuzu tutabilen hastalıklarda da görülebilir. Bu hastalıklarda gözümüzde başka hasarlarda oluşabileceğinden mutlaka düzenli göz muayenesi gerekmektedir.
Tedavisi Var mı?
Retina yırtıkları erken safhada yakalandığında lazerle tedavi edilmektedir. Ancak, lazer tedavisi uçuşan cisimcikler ya da ışık çakmaları görmemizi tedavi etmez. Lazer tedavisi ile retina ayrılması oluşumunu engellemeye çalışırız.
Uçuşan cisimler genellikle kişileri çok rahatsız etmediğinden herhangi bir tedavi uygulamamaktayız. Ancak, kişinin günlük aktivitelerini yapmasını engelleyecek kadar çok olursa, vitrektomi ameliyatı ile bunları temizleyerek hastaya berrak bir görüş vermeye çalışırız. Bu ameliyatın retina yırtılması ve katarakt oluşumu gibi riskleri vardır.
Pterygium (Kuş Kanadı)
Pterygium (Kuş Kanadı) Nedir?
Pterygium kama şeklinde bir doku olup korneaya doğru dışarıdan uzanarak büyür. Büyüklüğü ve uzanma şekli dışında tekrarlayabilme özelliği de cerrahi olarak alınıp alınmamasında hekimin vereceği bir karardır. Küçük fakat zaman zaman kızarıyorsa o zaman hafif kortizonu göz damlaları ile akut yangısal fazları önlenebilir.
Görmeyi tehtid edecek kadar kornea üzerine doğru büyümüşse veya kronik irritatif bir safhadaysa o zaman cerrahi önerilebilir. Sadece cerrahi tedavisi vardır. Alındıktan sonra beş kişiden birisinde tekrarlayabilir. Cerrahi sonrası bazı ilaçlar tekrarlamayı önlemede kullanılabilir.
İşlem kısa sürede tamamlanarak hasta evine gönderilir. Hastanede kalmayı gerektirmeyen ayaktan bir cerrahidir. Damla ve merhemler verilerek göz kapatılır. Ameliyattan sonra 15 gün kadar göz kızarık kalabilir. Rüzgar ve güneşten bu safhada korunmakta yarar vardır. Okumak ve yazmak cerrahiden sonraki birkaç gün konforsuz olabilir.